Op. Dr. Kübra BAĞCI

İdrar Kaçırma Ameliyatları Hakkında Merak Edilenler

İdrar kaçırma, kadınların günlük ve sosyal yaşantılarını etkileyebilecek boyutlarda olabilir, yaşam kalitesini düşürebilir.

En sık karşılaşılan iki idrar kaçırma tipi; urge inkontinans adı verilen tuvalete yetişememe; diğeri ise stres inkontinans denilen öksürme, hapşurma, gülme veya fiziksel aktivite sırasında olan idrar kaçırmadır. Yetiştirememe tipi idrar kaçırma ilaç ile tedavi edilirken, Stress tip dediğimiz fiziksel aktivite ile olan idrar kaçırmada cerrahi tedavi uygulanır. 

Cerrahi müdahale vajinal yoldan veya kapalı yöntemle karından yapılabilir. Laparoskopik yöntemle yapılan idrar kaçırma tedavisinde mesane boynu yukarıya doğru asılarak idrar kaçırma engellenir.

Vajinal yoldan yapılan ameliyatlarda üretranın altındaki bölgeye mesh adı verilen bir yama yerleştirilerek hasarlanmış dokulara destek sağlanır ve idrar kaçırma engellenir.

Son dönemlerde vajinal lazerler de idrar kaçırma tedavisinde cerrahiye alternatif olarak kullanılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

  • İdrar kaçırma ameliyatları ne zaman gereklidir?

İdrar kaçırma ameliyatları genellikle idrar kaçırma sorunu yaşayan ve bu durumdan rahatsızlık duyan kişilere önerilir. Ameliyat gerekliliği, kişinin yaşadığı semptomların şiddeti ve tipine bağlı olarak belirlenir.

  • İdrar kaçırma ameliyatları sonrası iyileşme süreci nasıldır?

İdrar kaçırma ameliyatları sonrasında iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Genellikle ameliyat sonrası belirli bir süre istirahat önerilir ve doktorun talimatlarına uyulması önemlidir. İyileşme süreci, ameliyatın türüne ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

  • İdrar kaçırma ameliyatları riskleri nelerdir?

İdrar kaçırma ameliyatları genellikle güvenli olsa da her cerrahi işlemde olduğu gibi belirli riskler bulunmaktadır. Enfeksiyon, kanama, idrar yolu daralması gibi komplikasyonlar nadir görülse de oluşabilir. 

  • Vajinal yoldan yapılan idrar kaçırma operasyonu cinsel birlikteliğe engel olur mu?

Doku iyileşmesi tamamlandıktan sonra yani yaklaşık 1 ay sonunda cinsel birlikteliğe izin verilir

FORMU DOLDURARAK RANDEVUNUZU ALIN!

Ekibimiz, en kısa zamanda randevu detaylarınız hakkında sizinle iletişime geçecektir.

Profile Picture
Op. Dr. Kübra BAĞCI Kadın Hastalıkları & Doğum Uzmanı
×
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?