Op. Dr. Kübra BAĞCI

Kondilom (Siğil) Tedavisi

Kondilom (Siğil) Tedavisi, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün neden olduğu cilt lezyonlarının tedavisini ifade eder. Bu tedavi yöntemleri, siğillerin yok edilmesi ve virüsün vücuttan atılmasını hedefler.

Kondilom tedavisinde kullanılan yöntemler arasında kriyoterapi (siğillerin dondurularak yok edilmesi), elektrokoter (siğillerin elektrik akımıyla yakılması), lazer ile siğillerin alınması, topikal ilaçlar (siğillerin üzerine sürülen kremler veya solüsyonlar) ve cerrahi müdahaleler yer alabilir.

Tüm tedavi yöntemlerindeki amaç lezyonun dokudan uzaklaştırılmasıdır. Diğer tedavi şekillerine göre lazer ile siğil tedavisinin avantajı; lezyon çıkarıldıktan sonra dokuda yara izinin neredeyse sıfıra yakın olması ve estetik bir iyileşme sağlamasıdır.

Kondilom Belirtileri ve Tanısı

Kondilom belirtileri genellikle cinsel organlarda ve çevresinde görülen et benzeri büyümelerdir. Bu siğiller bazen tek başına, bazen de küçük gruplar halinde ortaya çıkabilir. Genital siğillerin rengi ten renginden pembe ya da gri tonlarına kadar değişebilir. Ayrıca, siğiller bazen düz, bazen de çiçek şeklinde olabilir. Bu belirtiler genellikle ağrısızdır ancak kaşıntıya neden olabilirler.

Genital siğiller genellikle görsel inceleme ile teşhis edilir. Teşhisinde zorluk olunan durumlarda, siğillerin doğrulanması için küçük bir doku örneği alınarak biyopsi yapılabilir. Bu biyopsi sonucunda, siğilin HPV virüsü tarafından mı oluşturulduğu belirlenebilir.

Genital siğillerin tanısı konulduğunda, tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir. Tedavi genellikle siğillerin büyüklüğüne, sayısına ve konumuna bağlı olarak belirlenir. Tedavinin amacı siğillerin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Lazer teknolojisi siğillerin çıkarılmasında oldukça başarılıdır, siğiller alındıktan sonra yara izi sıfıra yakındır ve estetik bir görünüm elde edilir.

Sık Sorulan Sorular

  • Kondilom nasıl bulaşır?

Kondilom, genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. HPV virüsü cinsel ilişki sırasında temasla kolayca geçebilir.

  • Kondilom tedavisi ne kadar sürer?

Kondilom tedavisi, lezyonların büyüklüğüne ve yaygınlığına bağlı olarak değişebilir. 

  • Kondilom tekrarlama olasılığı nedir?

Kondilom tedavisi sonrasında tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. HPV virüsü vücutta kalıcı olabilir ve tekrarlayabilir, bu nedenle düzenli kontroller önemlidir.

  • Lazer ile siğillerin çıkarılmasının avantajı nedir ?

Diğer tedavi şekillerine göre lazer sonrası iyileşme çok daha estetik olmakta, yara izi sıfıra yakın olmaktadır.

  • Siğilden korunmanın yolu nedir?

Siğillere neden olan HPV virüsü cinsel yolla bulaşmaktadır. Siğilden korunmanın en iyi yolu HPV aşısı olmaktır.

  • Kondomlar siğile karşı koruyucu mudur?

Siğiller, penis – vajina birlikteliğinden ziyade genital bölgelerin temasıyla bulaşmaktadır, dolayısıyla kondomun siğillere karşı koruyuculuğu yoktur.

FORMU DOLDURARAK RANDEVUNUZU ALIN!

Ekibimiz, en kısa zamanda randevu detaylarınız hakkında sizinle iletişime geçecektir.

Tüm Lazer Tedavileri

Tüm Lazer Tedavileri

Kadın Sağlığı Hakkında Her Şey

Kadın Sağlığı Hakkında Her Şey

Profile Picture
Op. Dr. Kübra BAĞCI Kadın Hastalıkları & Doğum Uzmanı
×
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?