Yumurtalıklarda oluşan kistlerin cerrahi olarak çıkarılmasına ‘kistektomi’ adı verilir.
Hastanın şikayetine, kistin boyutuna ve ultrasonografideki görüntüsüne göre kist ameliyatına karar verilir. Kötü huylu kistlerin ultrasonografide bir takım belirtileri olsa da iyi huylu ve kötü huylu kist ayrımı operasyon sonrası kesinleşir.
Ameliyat sonrası, çıkartılan kist patolojiye gönderilir ve nihai karar patoloji uzmanı tarafından kistin mikroskop altında incelenmesiyle verilir.
Günümüzde kist ameliyatları, kapalı yöntem dediğimiz laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahiyle yapılmaktadır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır, 0.5 veya 1 cm lik kesilerle karın içerisine girilerek kist çıkartılır. Ertesi gün taburculuk yapılır.
Laparoskopik ve robotik cerrahide avantaj, daha hassas yöntemler olması nedeniyle yumurtalık hasarı oluşması ve kanama ihtimali acık yönteme göre daha azdır. Ayrıca ameliyat sonrası daha hızlı iyileşme, daha az hastanede yatış gerektirir. Kesiler çok küçük olduğundan estetik açıdan da sonuçlar daha iyidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kistektomi, yumurtalıklarda oluşan kistlerin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir..
Kapalı yöntemle (laparoskopik veya robotik cerrahi) ameliyat olan hastalar ertesi gün taburcu edilir ve günlük işlerine dönebilirler.
Evet, kistleri boyutundan bağımsız olarak kapalı yöntemle çıkarmak mümkündür.
Özellikle kapalı yöntemle çıkarılan kistlerde dokular planları yakından gözlemlendiği için yumurtalığa zarar verme ihtimali çok daha düşüktür. En minimal hasar için kist cerrahisinin tecrübeli ellerde yapılması önemlidir.
Hayır, bazen adet döngüsüne bağlı olarak, yumurtalıklarda fonksiyonel kist olarak adlandırdığımız kistler görülebilir. Bu kistler genelde 3 ay içinde kendiliğinden geçerler ve müdahale gerektirmezler.
Ekibimiz, en kısa zamanda randevu detaylarınız hakkında sizinle iletişime geçecektir.